صفحه آرایی کتاب کودک

بسیاری از نویسندگان کتاب می دانند که صفحه آرایی نقش به سزایی در توجه و جلب نظر مخاطب دارد.
به خصوص در جلد کتاب زیرا بیان کننده محتوا و اینکه چه چیزی در داخل کتاب نقل شده است را بیان میکند. طراحی جلد کتاب به همراه صفحه آرایی متناسب صفحات داخلی کتاب باید از ظاهری زیبا و متناسب با محتوای کتاب برخوردار باشد.
به این نظم دهی و زیبایی در چیدمان متن صفحه آرایی گفته می شود. اینکه چطور میتوان متن خود را به طور طبیعی و متناسب با فرم کلی صفحات در اطراف تصاویر خود جریان داد و یا بخ گونه ای ساده در بالا و پایین تصاویر چیدکان کرد. این زیبایی علاوه بر ظاهری منسجم و متناسب خواننده را در خواندن کتاب تشویق میکند و با روان تر کردن متن از لحاظ بصری چشم را کمتر خسته کرده و فهم و درک مطالب را افزایش می‌دهد. امروزه رایج ترین نرم افزار برای انجام پروژه های صفحه آرایی آخرین نسخه از ورژن ایندیزاین است. که در همه چاپخانه ها چه در داخل و چه در خارج از ایران مورد استفاده قرار میگیرد.

سفارش صفحه آرایی کتاب

اصول و قوانین صفحه آرایی کتاب کودک

همانطور که گفته شد مهم ترین نکته در صفحه آرایی هم خوانی داشتن و ایجاد تعادل در طراحی جلد کتاب و صفحات داخلی می باشد
مانند این است که یک محصول ظاهر زیبایی داشته باشد اما در باطن بی نظمی و شکل و ظاهری نا مانوس برخوردار باشد و این موضوع انگیزه مخاطب را برای خرید و خواندن کتاب از بین می برد.‌
صفحه آرایی کتاب باید بر اساس موضوع کتاب از چیدمان و اصول خاصی پیروی کند برای مثال کتابی که حاوی نمودارها و اشکال و تصاویر متعدد است با کتابی که صرفا نوشتار است از چیدمان و ترکیب بندی متفائتی در صفحه بندی برخوردار است.
برخی از نکاتی که باعث می شود چیدمان صفحه خوب یا بد باشد

سایز و فونت قلم و رنگ قلم

فونت نوشتار خود بیان گر موضوع و تم کلی محتوای داستان یا نوشته است بنابراین فونت مرتبط با هر موضوع و سایز درست آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در ایران سایز ۱۲ و ۱۴ بسیار استفاده می شود.

رنگ قلم

رنگ قلم باید به گونه ای باشد تا با پس زمینه آن تضاد برقرار کند و این درجه از تضاد به گونه ای باشد که به چشم مخاطب در هنگام خواندن متن اسیب وارد نشود.
برای مثال گزینه های خوب رنگ فونت، سیاه روی سفید، خاکستری روشن روی سیاه و گزینه های بد رنگ قل، خاکستری تیره روی سیاه، خاکستری روشن روی سفید، زرد روی سفید و آبی روی سرخ می باشد.
سادگی پس زمینه متن
اصطلاحا گفته می شود قسمت پشت متن را تمیز نگه دارید تا اجازه دهید تا متن نفس بکشد. در غیر این صورت شلوغی و ازدحام صفحه مانع از خوانش درست می شود و گویایی تصاویر را هم مخدوش میکند.
تصاویر، نمودارها و اشکال
بسته به نوع کتاب و گروه سن آن استفاده از تصاویر و نمودار ها و اشکال متمایز خواهد بود برای مثال در کتاب کودک معمولا تصاویر فضای صفحه را پر میکنند و نوشته ها در بالای صفحه می آیند.در یک کتاب آشپزی معمولا تصاویر در سمت راست و جدول مواد غذایی و توضیحات در سمت چپ می آیند.

قطع کتاب

اندازه صفحات کتاب وقطع های رایج اولین و مهمترین قدم در صفحه‌آرایی کتاب است. بهتر است اندازه کتاب یکی از قطع های رایج باشد برای صرفه جویی در مصرف کاغذ و به صرفه بودن آن. علاوه بر این نکته ای که بسیار حاءز اهمیت است کوچک بودن کتاب است چرا که کتاب هایی متن زیادی دارند و از صفحات بزرگی برخوردارند به علت سنگین بودن کتاب با هردو دست گرفته می شوند و این امر موجب می شود تا خواننده کتاب زود خسته شود و زیاد بودن حجم مطالب در هر صفحه برای وی خسته کننده و کسالت آور شود.

حاشیه کتاب یا اصطلاحا مارجین:

هر حاشیه نقش مختص به خود دارد:
حاشیه کتاب شامل 4 بخش می شود:
حاشیه بیرونی: محلی برای نگه داشتن کتاب توسط انگشتان خواننده، استاندارد آن به گونه ای که بامتن کتاب برخورد نداشته باشد.
حاشیه بالایی: جایی که اطلاعات مربوط به نام فصل شماره صفحه و نام کتاب در آن جا می خورد
حاشیه پایینی: برای مشخص کردن محدوده متن کتاب از سمت پایین
حاشیه داخلی: که به بخش عطف کتاب با چسب متصل می شود و اطمینان میدهد که متن به بخش چسب خورده کتاب وارد نمی شود و عمدتا 2 سانتی متر است.
صفحه آرا تا حد ممکن باید فضای کافی خالی را در حاشیه کتاب ایجاد نماید

نکات مهم در چیدمان پاراگراف ها

بهتر آن است که پاراگراف ها با یک تو رفتگی شروع شود.
کلماتی که به دوبخش در آخر سطر بالا و اول سطر اول تقسیم میشوند از اشتباهات صفحه آرایی محسوب می شوند و در خوانش متن مشکل ایجاد می کنند.
گاها پیش می آید که ادامه متن یک پاراگراف به صفحه بعد کشیده میشود، در این زمان بهترین کار این است که کل پاراگراف را به صفحه بعد انتقال دهیم. استاندارد تعداد سطرها در یک صفحه بین 18 تا 20 سطر است. اگر میزان سطرها بیشتر از این حد باشد معمولا جلوه سنگین و بی روحی به کتاب می دهد.
بر اساس سلیقه صفحه آرا می توان شروع فصل را از نیمه صفحه انجانم داد و یا طرح و تصویرسازی مرتبط با موضوع هر فصل را در قسمت نیمه بالایی شروع هر فصل استفاده کرد.
این جزئیات به خواننده اصطلاحا فرصت نفس کشیدن می دهد.

پانویس ها در صفحه آرایی

خط کوتاهی در بالا یا پایین صفحهکه به خواننده اطلاعاتی مرتبط با نام فصل و یا اطلاعات آن صفحه از کتاب را ارائه می هد. معمولا این عناوین مختصر و کوتاه هستند و مزاحمتی برای متن کتاب ایجاد نمی کنند که اصطلاحا هدر و فوتر نامیده می شوند.
صفحات ابتدایی کتاب
پس از دریافت نسخه نهایی و ویراستاری شده فایل کتاب نوبت به طراحی صفحات اولیه کتاب می شود که در کتاب های مختلف بسته به محتوا و رنج سنی و سایر عوامل قابل تغییر لست:
فهرست مطالب، صفحه کپی رایت، پیشگفتار، مقدمه، شناسنامه و فیپا، صفحه تقدیم و بسم الله و غیره از صفحات ابتدایی کتاب محسوب می شوند.